АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
|
РУС

РАЗЪЯСНЕНИЯ

Влаштування опалювального газового обладнання в підвальних та цокольних приміщеннях

АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО

Державними будівельними нормами ДБН В.2.5-20-2001 "Газопостачання" вимоги щодо газопостачання зблокованого житлового будинку (який згідно з обов\'язковим додатком Б ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення" є будинком "квартирного типу, що складається з двох і більше квартир, кожна з яких має безпосередній вихід на приквартирну ділянку або вулицю") не визначені. Газопостачання будівель вимогами зазначених норм ґрунтується на конкретних архітектурно-планувальних рішеннях, вимогах до конструкцій, типу та призначення будівель, об\'єму приміщень, тощо.
Так, відповідно до вимог п. 62 (абз. 7) державних будівельних норм ДБН В.2.5-20-2001 "Газопостачання" в підвалах індивідуальних житлових будинків допускається установка опалювального газового обладнання. При умові, що ці підвали мають вікна з кватиркою (фрамугою), відповідають вимогам п. 6.41 зазначених норм і газопостачання їх здійснюється природним газом.
Обов\'язковим додатком Б державних будівельних норм ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення" визначено, що одноквартирний житловий будинок - це індивідуальний житловий будинок, що має прибудинкову ділянку.
Таким чином, зблокований житловий будинок як багатоквартирний не може бути індивідуальним житловим будинком, а частина конструкцій між квартирами є спільною власністю двох власників і є неподільною. Тому відповідно до вимог п. 6.2 (абз. 6) ДБН В.2.5-20-2001 "Газопостачання" в підвальних поверхах зблокованих будинків розміщення газових приладів не допускається виходячи з вимог безпеки експлуатації газового обладнання.
Згідно із Зміною № 1 до СНиП ІІ-35-76 "Котельные установки", що затверджена та введена в дію наказом Держбуду України від 14.12.1998 р. № 285 з набуттям чинності з 01.01.1999 р., вимоги п. 1.7 визначають: "Для жилых зданий допускается проектирование пристроенных котельных, работающих на природном газе, а также проектирование реконструкции существующих котельных, работающих на природном газе, расположенных в подвальных и цокольных этажах этих зданий при обосновании отсутствия возможности их закрытия".

 

Інформаційний бюлетень № 12-2007