АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
|
РУС

РАЗЪЯСНЕНИЯ

Проектування житла

АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО

Державними будівельними нормами ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення", які набули чинності з 01.01.2006, встановлено раціональні та економічні вимоги до архітектурно-планувальних рішень та інженерного обладнання житлових будинків з урахуванням необхідних санітарно-гігієнічних вимог.
Згідно із загальними положеннями ДБН В.2.2-15-2005 "проектоване житло за рівнем комфорту, санітарно-гігієнічними нормами та соціальною спрямованістю поділяють на дві категорії: І та ІІ".
У додатку Б "Терміни та визначення понять" до ДБН В.2.2-15-2005 визначено:
"Житло І категорії (комерційне) - житло з нормованими нижніми і ненормованими верхніми межами площ квартир та одноквартирних житлових будинків (чи котеджів), які забезпечують рівень комфорту проживання не нижче за мінімально допустимий."
"Житло ІІ категорії (соціальне) - житло з нормованими нижніми і верхніми межами площ квартир та житлових кімнат гуртожитків відповідно до чинних санітарних норм, які забезпечують мінімально допустимий рівень комфорту проживання".
Зазначеними будівельними нормами визначено типи та параметри квартир для житла ІІ категорії (соціальне житло), зокрема для двокімнатної квартири нижня і верхня межа загальної площі визначена такими параметрами: 48-58 м2 (без урахування літніх приміщень).
Рівень комфорту і склад приміщень квартир у будівлях І категорії (комерційне житло), виконаних за індивідуальними проектами, визначається замовником завдання на проектування.
У разі затвердження проекту житлового будинку до 1 січня 2006 року, параметри квартир для державного житла повинні відповідати вимогам будівельних норм СНиП 2.08.01-89 "Жилые здания", згідно з якими було встановлено верхні межі загальної площі квартир (тип Б - великі та тип А - малі) без урахування літніх приміщень, зокрема для двокімнатної: тип А - 44 м2, тип Б - 53 м2 (при цьому для кооперативного будівництва допускалося збільшувати загальну площу на 10 %).
Варто зазначити, що вказані норми не регламентують умови заселення житла. Визначення типу квартир при розподілі житла залежить від чисельного складу сім\'ї, сімейно-вікових ознак тощо і здійснюється згідно з Житловим кодексом України.
Виходячи з того, що житлова площа соціального житла за нормами ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення" визначається за мінімальними площами житлових кімнат (17 м2 - загальна кімната, 14 м2 - спальні), то загальна площа двокімнатної квартири може бути в межах 48-58 м2 згідно з таблицею 1 зазначених будівельних норм.
За нормами, які діяли до 01.01.2006 (СНиП 2.08.01-89 "Жилые здания"), для державного житла житлова площа двокімнатної квартири визначалася із вимог, що мінімальна площа загальної кімнати повинна бути не менше 16 м2, інші житлові кімнати та кухні - не менше 8 м2.
Таким чином, нормативними документами, чинними в Україні з 1990 року, площі квартир у багатоповерхових житлових будинках нормуються за загальною площею квартир, а житлова площа визначається, виходячи з оптимальних санітарно-гігієнічних вимог до житлових кімнат.
Коефіцієнт співвідношення житлової площі до загальної двокімнатної квартири, виходячи із практики проектування типових проектів житлових будинків, складає орієнтовно 0,5.

Інформаційний бюлетень № 10-2006